Share |

Janhulan Blogi

Äitienpäivä

Sunnuntai 11.5.2014 - Kirsi

Kävimme tänänä Hilkka-mummilla (lasten isomummi) viettämässä äitienpäivää. Kotimatkalla haaveilimme vanhimman tyttären kanssa siitä, miten Janhula tulee joskus olemaan mummila. Sekin täytyy ottaa huomioon suunnittelussa.

Kommentoi kirjoitusta.

Ensin perusasiat kuntoon

Lauantai 10.5.2014 - Kirsi

Taloremontin alussa on tärkeä varmistua katon, kuivatuksen ja ilmanvaihdon kunnosta. Kaikki muu on turhaa, mikäli perusasiat eivät ole kunnossa. 

Tässä talossa on neljä tähän mennessä havaittua erityisen hyvää rakenteellista ratkaisua 1) jyrkkä mansardikatto, jossa on paksu pelti 2) massiivitiiliseinät 3) tuulettuva alapohja 4) salaojat. Kahta ensimmäistä toteutetaan todella harvoin nykyrakennuksissa kustannussyistä. Sen vuoksi olemme valmiit tinkimään monesta muusta asiasta varmistaaksemme, että nämä pysyvät edelleen kunnossa. 

Myös huonoja toteutuksia löytyi epäpätevien remontoijien jäljiltä: alakerran ilmastointiluukut oli tukittu, seinät oli maalattu hengittämättömällä maalilla, talon ympärillä oli laattoja ja kasveja, jotka pitävät perustuksia kosteina. Onneksi tuulettuva alapohja oli huolehtinut suurimmaksi osaksi alapohjan kunnosta. Yksi sivu on huonossa kunnossa ja osittain romahtanut.

Ajatus asbestista jäi painamaan mieltä..

Kommentoi kirjoitusta.

Tästä se alkaa!

Perjantai 9.5.2014 - Kirsi

kadunpuoleinen.jpg

Monet sattumukset ja jännittävät hetket on eletty ennen kuin tähän pisteeseen on päästy. Kerron niistä joskus myöhemmin.

Tänään meillä oli tapaaminen maakuntamuseon  tutkijoiden Sari Sareston ja Johanna Björkmanin, rakennesuunnittelija Heidi Vastamäen ja rakennusurakoitsijan Ragnar Enstamin ja rakennusmies Oton  kanssa. Saimme paljon hyvää tietoa ja vinkkejä suunnitteluun. 

Meillä on pieni budjetti, mutta sitäkin enemmän pitkäjänteisyyttä ja halua saada palautettua tämä rakennus sellaiseksi, kun sen kuuluu olla. 

                                   

Koska talosta ei ole piirustuksia eikä taustatietoa, joudumme käytännössä tutkimaan kaiken itse. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kunnostamisen lopullisia kustannuksia ei tiedetä tarkkaan. Olemme kuitenkin valmiita tinkimään mukavuudenhalustamme tiettyyn rajaan saakka. Talon peruskunnon varmistamisesta ja kunnollisista pesumahdollisuuksista emme kuitenkaan tingi. Hyvä ammattiapu ja tsemppaajat ovat todella tärkeitä. Jännittää vietävästi, mutta unelmia toteutetaan harvoin tekemättä mitään.

6 kommenttia .

« Uudemmat kirjoitukset