Share |

Janhulan Blogi

Vuoden aikana tapahtunutta

Maanantai 5.1.2015 - Kirsi

Janhulan kunnostaminen käynnistyi toukokuussa. Syksyyn mennessä päärakennus oli koluttu lattiasta kattoon ja olo oli tyytyväinen. Talo oli vähintään siinä kunnossa, millaiseksi se ostohetkellä kuviteltiin. Talossa oli hurjan näköisiä kohtia, kuten lahonnut oven alaosa, kynnys ja eteisen lattia, notkahtanut alapohja ja julkisivun osittaista rapautumista. Talon kantavat rakenteet olivat kuitenkin varsin hyvässä kunnossa. Me arvostimme talossa erityisesti esteettisyyttä, historiaa, massiivitiilirakennetta, konesaumattua peltikattoa ja tuulettuvaa alapohjaa. Erityisesti arvostamme sitä, että rakenteet ovat kunnostettavissa ja vioille löytyi helposti selitykset.

taysi_alapohja2.jpg

Kuva 1. Alapohjan notkahtamisen syyksi paljastui ryömintätilassa oleva purkujäte. Se poistettiin ja ryömintätilan korkeutta nostettiin.

lattia_nyt.jpg

Kuva 2. Uusi alapohja odottaa lattialämmityksen asentamista. Ryömintätilan pohjalle laitettiin suodatinkangas. Myöhemmin pohjalle levitetään kerros eristeeksi leca-soraa niin, että tuuletustilaa jää riittävästi. 

Näin mittavassa hankkeessa luotettavien ja osaavien urakoitsijoiden hankkiminen on tärkeää. Talkooapu otettiin kiitollisuudella vastaan ja meillä oli varsin hauskaa. Talon kunnostaminen on palkitsevaa, mutta liian tiukkoja aikatauluja tai tavoitteita ei kannata asettaa ellei ole pakko. Meillä kantavana ajatuksena on jakaa kunnostustyöt siten, että hankalia riippuvuuksia ei ole liikaa. Työt täytyy jakaa ja laittaa tärkeysjärjestykseen myös kustannussyistä.

Tämä talo on ihana, mutta se vaatii myös joustavuutta mukavuuksista. Näistä asioista keskusteltiin perheessä ennen hankkeeseen lähtemistä. Nykyisin suihkussa voi käydä korkeintaan kaksi henkilöä peräkkäin. Tämän jälkeen loppuu lämmin vesi (100 litran varaaja). Suorasähkölämmitys on talvella erittäin kallista, joten muissa menoissa karsitaan. Tämä on kuitenkin koko perheelle mieluinen talo asua.

Suunnittelussa joudumme pohtimaan, miten paljon haluamme palauttaa vanhaa ja miltä osin parantaa asumismukavuutta. Haluamme myös myöhempien sukupolvien tunnistavan tämän talon alkuperäistä henkeä. Yläkerran keittiö oli alun perin tarkoitus säilyttää 50-luvun henkisenä, mutta vanhoja osia oli varsin vähän. Lisäksi toimiva keittiö on perheellemme tärkeä osa asumismukavuutta. Mieheni löysi käytetyn keittiön Tori.fi –palvelusta ja se siirrettiin laitteineen. Keittiökalusteiden ja laitteiden hinnaksi tuli vain 900 euroa kun asentaminen tapahtui talkoovoimin. Sähkö lieden ja uunin vaihdoimme uudempaan. Tämän lisäksi tuli jonkin verran kustannuksia sähkötöistä, välitilan materiaaleista ja putkitöistä.

keittio.jpg

Kuva 3. Käytetty keittiö siirrettynä uuteen kotiin.

Suunnitelmiin ja taustatietojen hankintaan kuluu paljon aikaa. Haluamme säilyttää talossa mukautuvuuden eri elämäntilanteisiin ja samalla säilyttää vanhaa henkeä alkuperäistä rakennustapaa huomioiden. Kompromisseja joudutaan kuitenkin tekemään ja tällöin pyrimme säilyttämään alkuperäisen materiaalin pohjalla. Kun töitä on paljon, joutuu kestämän keskeneräisyyttä. Tässä kuvassa näkyy, miten ryömintätilan tuuletusluukut ovat auki ja ikkunat odottavat kunnostusta. Näitä ei vielä ehditty kunnostamaan, mutta paljon muuta saatiin kuitenkin aikaan.

talvikuva_takaa_2014_2.jpg

Hyvää alkanutta vuotta kaikille vanhoista taloista kiinnostuneille ja erityisesti tsemppiä niille, jotka ovat ottaneet elämäntehtäväkseen säilyttää vanhaa rakennusperinnettä!

 

2 kommenttia .