Share |

Janhulan Blogi

Katon kunnostusta

Perjantai 27.6.2014 klo 0:58 - Kirsi

Tänään työmaalla tapahtui paljon. Suomen Tehotiimin väki oli tosiaan tehokas. Katto sai ensimmäiset suojakerrokset ja me saimme erinomaisia vinkkejä remonttiin!

kattohommissa.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Sydänmuuriseinät

Maanantai 23.6.2014 klo 22:37 - Kirsi

kirja1.jpg

Tänään kävin kirjastossa. Hirsitalojen kunnostajille oli mukavasti tarjolla kirjoja. Toivottavasti kunnostusinnostus leviää!

Meidän kohteemme on sellainen, ettei siihen löydy "Näin kunnostat talosi"-käsikirjaa. Lainasin yhdeksän kirjaa. Niistä kiinnostavin oli "Kerrostalot 1880-1940", sillä sieltä löytyi paljon vastauksia talomme rakennustapaan. Olemme ihmetellet muutamien seinien paksuuksia. Nykyrakentamisessa on tavallista, että kantava seinälinja on suora. Meidän talossa kantavat seinät ovat solukkomaiset. 

Kirjasta selvisi, että runkotyyppi on tiilimuurirunko ja paksut sisäseinät ovat "sydänmuureja". Tiesimme ennestään, että talon päädyt ovat 2 1/2 kiven paksuisia ja sivuseinät kapeampia.

Seuraavaksi tutkimme talon perustuksia ja perustamistapaa..

Kommentoi kirjoitusta.

Rapatessa roiskuu

Keskiviikko 18.6.2014 klo 22:07 - Kirsi

Talon pitkät seinät ovat yllättävän hyvässä kunnossa. Talvella kylmänä olevan kuistin seinissä on kuitenkin selkeitä rapautumisen aiheuttamia vaurioita. Harmiksi talon kauniissa nurkkakoristeissa (ruots. "hörnkedja") ja räystäissä rappaukset ovat irronneet isoina palasina. 

Luin verkkopalstoilta ja -julkaisuista, ettei amatöörin tulisi julkisivurappauksia tehdä, mutta päätin kuitenkin yrittää, koska aikaisemmat paikkaukset oli tehty huonosti. Pahinta, mitä voin tehdä on huono pinta, joka saadaan poistettua myöhemmän julkisivukorjauksen yhteydessä.

muurauskauha.jpg

Selvitin, että talon seinien laasti on hyvin kalkkipitoista. Laastissa tulee sementin, veden ja hiekan lisäksi olla kalkkia. Alimmissa kerroksissa on enemmän sementtiä ja ylempi kerros on vastaavasti kalkkipitoisempaa.

Rappaus on tehty ns. kolmikerrosrappauksena. Alimmainen kerros rapataan tartuntalaastilla. Seuraava kerros on täyttörappaus, jota käytännössä joudutaan tekemään useampi kerros. Viimeiseksi tehdään pintarappaus. Mitä lähemmäksi pintaa tullaan, sitä hienompaa on hiekan raekoko. Pohjarappaukseen yritin löytää 4 mm:n "kynsikiviä" sisältävää laastia, mutta sen löytyminen oli hankalaa. Päädyin 3 mm:n raekokoon. Pinnassa raekoko voi olla jopa alle 1 mm.

Puhdistin pinnat huolellisesti käyttäen mekaanisia työkaluja ja lopuksi paineilmaa. Kostutin pohjan, sekoitin laastin ja lopuksi rappasin ensimmäisen kerroksen. Nyt jännitän, miltä aamulla näyttää. Mikäli työ epäonnistui, poistan rappauksen ja teen uudelleen.

Kommentoi kirjoitusta.

Viheliäiset kaukasianjättiputket

Lauantai 7.6.2014 klo 8:34 - Kirsi

Puutarhapuolen kasvituntemuksemme rajoittuu yleisimpiin pihan kasveihin. Sen vuoksi olimme tyytyväisiä siitä että eräs huolestunut kaupunkilainen oli soittanut kaupungille ja kertonut pihassa kasvavan kaukasianjättiputkia. Vielä viikko sitten kasvit olivat varsin matalia ja harmittoman näköisiä.

Saman päivän aikana soitosta olin jo kasvien kimpussa ja näin suurin osa sai kyytiä. Ensisijaisesti pyrin saamaan mahdollisimman paljon ylös paksusta pääjuuresta, mutta kuivemmassa soramaassa se osoittautui hankalaksi. Loppujen osaltaa tyydyin katkaisuun maan tasalta. Kun jäljelle jääneistä juurista nousee seuraavan kerran lehtiä, tuhoan ne rikkakasvien torjunta-aineella. Tärkeintä oli, että kasvi ei ehdi kukkimaan ja tekemään siemeniä. 

kasvit.jpg

Näissä kaukasianjättiputkissa ei onneksi ollut runsaasti kasvinestettä, mutta varovainen sai silti olla. Silmiin joutuessaan neste voi aiheuttaa jopa sokeuden ja iholla taas palovammoja.

2 kommenttia .

Salaojat

Maanantai 2.6.2014 klo 22:55 - Kirsi

Ennen kauppoja tehdyn kuntokartoituksen yhteydessä löysimme salaojatarkistuskaivon. Se oli hieno löytö, vaikka epäilimme putkien toimivuutta. Mikäli salaojia ei olisi aikaisemmin ollut, olisimme jännittäneet asentamisen jälkeen, tuleeko seiniin halkeamia. Halkeamat ovat mahdollisia, mikäli talon perustusten alla oleva maa-aines painuu kuivumisen johdosta.

Pieni toive tarkistuskaivoista muillakin talon sivuilla jäi elämään. Nyt niitä etsittiin ja varsin helposti ne löytyivätkin. Hienoa!

salaojakaivo.jpg

Kommentoi kirjoitusta.