Share |

Janhulan Blogi

Mistä pohjapiirustukset?

Perjantai 30.5.2014 klo 23:17 - Kirsi

Suunnittelussa pohjapiirustukset ovat välttämättömät. Järvenpään kaupungilta piirustuksia ei löytynyt, joten päätin lopettaa etsinnät siihen. Jos ne joskus ilmaantuvat, olen todella ilahtunut.

Pohjapiirrosten laatiminen tapahtuu mittaamalla talo läpikotaisin ja piirtämällä pohjapiirroksen luonnos mittakaavaan. Suunnittelija piirtää lopullisen kuvan käyttäen oikeaoppisia merkintöjä ja pyytää tarvittaessa tarkennuksia.

pohjaosa2.jpg

Tässä on keskeneräinen mittakuva. Piirtämiseen on käytetty Officen Visio-ohjelmaa (mittasuhde 1:50). Mitat ovat turhankin tarkan näköisiä, koska ne tulevat kuvassa olevien osien mitoista. Todellisuudessa seinissä on useamman senttimetrin heittoja. Suunnilleen tällaisen kuvan avulla lähetän mitat ja rakenneselostukset rakennesuunnittelijallemme Heidille. 

Heidi huolehtii ensimmäisten lupakuvien laatimisesta. Ensimmäisessä vaiheessa haemme lupaa ainoastaan portaikolle ja katon alkuperäisen värin palauttamiselle.

(Lisäys 2.6. Heidi kommentoi, että Visiolla tehty kuva avautui hyvin dwg-tiedostomuodossa Autocad-ohjelmassa)

Kommentoi kirjoitusta.

Tukimuuri?!

Keskiviikko 28.5.2014 klo 19:41

Huoleni ei ollut turha. Raja-alueelle ei ole suunnitelmaa, se tulee joskus myöhemmin. Mutta rajalta noin 6,5 metrin päähän tehdään pelastustietä, joka tulee määrittämään koron myös parkkipaikalla. Kotimme on suojeltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaana, mutta tämä arvo on vaarassa jos taloa kohden osoittaa puolen metrin korkeudella 27 auton rivistö.

Ensisäikähdys ja harmituskin täytyi kääntää aktiivisuudeksi. Niinpä suuntasin aamulla tekniseen palvelupisteeseen. Sain sieltä erinomaista palvelua. Myös naapuritontilla urakoiva yritys vastasi kysymyksiin, lähetti tietoja ja ehdotti palaveria. Myös Järvenpään kehitysjohtaja lupasi, että asiaa selvitetään. Ehkä tämä tästä alkaa selviämään.

Onneksi mitään peruttamatonta ei vielä ole tapahtunut. Niille, jotka joutuvat joskus vastaavaan tilanteeseen annan vinkiksi selvittää, mitä tonttien rajalle on kaavailtu. Asioista kannattaa sopia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rakentamisvaiheessa tulee usein muutoksia, joten kannattaa seurata naapurin rakennustyömaan etenemistä. Usein lähtötilanteen suunnitelmissa tonttien rajat menevät kauniisti yhteen, mutta myöhemmin joudutaankin tekemään pengerryksiä. 

Positiivista tässä päivässä oli se, että Suomen Tehotiimi kävi puhdistamassa talon katon. Täytyy sanoa, että siinä on mukavaa ja reipasta porukkaa. Samalla saimme rakennustelineet, joilta käsin kunnostamme räystäät. Huomiseksi onkin ohjelma valmis!

2 kommenttia .

Huolestuttaa

Tiistai 27.5.2014 - Kirsi

Naapuritontilla tapahtuu. Maanpintaa on nostettu reilusti yli puoli metriä. Vieressä näkyy lisää maata. 

tilanne270514.jpg

2 kommenttia .

Purkuhommia

Torstai 22.5.2014 klo 23:02 - Kirsi ja Kimmo

oviaukko.jpg

Tähän saakka blogikirjoitukset on kirjoitettu perheen äidin toimesta. Nyt isäntä innostui myös bloggaamisesta, joten teemme tällaisen mies-vaimo-kirjoituksen kun samassa veneessä ollaan. Miehen teksti on kirjoitettu kursiivilla.

Vaimo kertoo

Talossamme on tähän saakka ollut kolme erillistä huoneistoa (kaksi alhaalla, yksi ylhäällä). Remonttia helpottaaksemme päätimme heti alkuvaiheessa yhdistää alakerran kaksi kaksi huoneistoa.

Talosta ei löydy piirustuksia, joten ensi töiksemme arvioimme seinärakenteita koputtamalla. Aukot oli tällä menetelmällä varsin helppo paikallistaa. Ennen purkutyön aloittamista käytin koetinkynää varmistaakseni, ettei edessä ollut sähköjohtoja. 

Tämän jälkeen porasin reiän noin 10 cm:n syvyyteen. Vastaan ei tullut tiiltä tai muurauslaastia. Tässä kohtaan paikalle tuli sopivasti ensimmäinen talkoolaisemme Henkka, jolle kerroin suunnitelmistamme. Mieheni tuli paikalle hieman myöhemmin ja näin miesväki aloitti purkutyöt. 

Samaan aikaan toimittaja Taina Joutsen haastatteli meitä Viikkouutiset-lehteen. Jo alkumetreistä lähtien olemme tienneet, että tämä talo kiinnostaa monia. Sen vuoksi kerromme erityisesti alkuvaiheessa kokemuksistamme.

Kun menimme Tainan kanssa alakertaan, miehet olivat seinän kimpussa. Levyn alta paljastui sahanpurueriste. Eipä aikaakaan, kun miehillä oli hengityssuojaimet naamallaan. Pölyn määrä oli varsin suuri.

Mies kertoo

Ensimmäinen reikä seinässä

Nopeasta kevytrakenteisen väliseinän avaamisesta tulikin koko illan työmaa. Samalla mittauksien pienille heitoille löytyi jälleen yksi syy, koska vika ei voi olla matematiikassa: koputtelun perusteella pieni väliseinä vaikutti olevan lastulevyä & pahvilevyä & lautaa tai jotain pientä rimaa, arvioni väliseinästä n. 5cm, ja mitä löytyikään?

 

2 kpl lastulevy- & pahvilevy-kerrosta kymmenine pienine nauloineen ja näiden sisällä 2 kpl jykevää lautakerrosta ja kaupan päälle tiiliseinä!

 

Onneksi alta paljastuneessa oikeassa väliseinässä oli osittain haluamassamme kohdassa aukko, joten pärjäämme sillä hyvin, ainakin alkuun. Olemassa olevasta aukosta löytyi ja kertyi lisäksi puruja reipas 7 jätesäkillistä.

Kommentoi kirjoitusta.

Yhteisöllistä remontointia

Keskiviikko 21.5.2014 klo 23:22

marka_ovi.jpg

Kun alkaa kunnostamaan taloa joka on ollut olemassa paljon ennen omaa syntymää, käsittelee asiaa joka vaikuttaa moneen. On hienoa, kun ohikulkevat ihmiset pysähtyvät kertomaan omia kokemuksiaan talosta, varmasti blogin kautta tulee myös kommentteja. Osa harmittelee, että olisi mielellään korjannut taloa, mutta se ei onnistunut suojelusyistä. (Tästä aiheesta tai paremminkin harhaluulosta kirjoitan myöhemmin)

Kunnostamista ei voi tällaisessa kohteessa suunnitella vain lähitulevaisuuteen. Haluamme, että talo on kunnossa vielä sadan vuoden jälkeen. Sen vuoksi menetelmien ja materiaalien tulee sopia yhteen alkuperäisten kanssa.

Nykyään löytyy varsin hyvin tietoa korjausrakentamisesta, mm. museovirastolla on käytännönläheisiä korjauskortteja.

Kommentoi kirjoitusta.

Ikkunankunnostuskurssilla

Lauantai 17.5.2014 klo 20:16 - Kirsi

Tänään kävin ikkunankorjauskurssilla Oitissa. Oma mielikuvani ikkunan korjauksesta oli kova rapsuttaminen, lasien rikkoutuminen ja valtava työmäärä. Tämän päivän jälkeen olin innoissani. Maalin ja kitin poistoon löytyy hyviä työvälineitä, eikä voimaa juuri tarvita. Ikkunan kunnostamisessa saa kokea todellista käsityöperinnettä parhaimmillaan. 

Sinisen Ikkunan verstas sijaitsee kauniissa maalaismaisemassa. Puolet kurssista olimmekin kauniissa auringonpaisteessa pihalla. Suosittelen kurssia lämpimästi kaikille jotka vielä omistavat vanhoja ikkunoita tai haluaisivat vaihtaa sellaiset takaisin. Kunnostettu vanha ikkuna on arvokas osa rakennusta.

Päivän kruunasi käynti työmaalla. Naapurissa olevassa kerrostalossa ihmiset tanssivat pihalla ja pitivät hauskaa. Ajoin vielä aurinkoisen Järvenpään keskustan läpi, jossa ihmiset nauttivat auringonpaisteesta. Täällä on hyvä asua.

ikku1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Pimeää, hyvä niin!

Torstai 15.5.2014 klo 17:37 - Kirsi

Tänään kiipesin yläpohjaan. Olin tyytyväinen, kun sammutin taskulampun ja oli pimeää. Valoa tuli vain tuuletustaoista, joten pellissä ei ollut reikiä.

Purueriste oli turvemaisempi kuin 50-luvun taloissa. Se on tarkoitus vaihtaa puukuitueristeeseen kun kiireisimmät kohdat on saatu kuntoon. Kesähelteillä sitä ei kuitenkaan parane tehdä, koska lämpötila voi nousta hyvinkin korkealle. 

Ilokseni löysin lisäksi välioven, joka on peräisin alakerrasta. 

Erkki naapurista kävi tutustumassa taloon ja remontoinnin konkarina antamassa hyviä vinkkejä. Hän on Järvenpään retkeilijät ry:n aktiivijäsen ja yhdistyksen pääpaikan Tammirannan isäntä. 

Kommentoi kirjoitusta.

Tutkiminen jatkuu

Tiistai 13.5.2014 - Kirsi

Ensimmäiset viikot talon parissa menevät tutkiessa kuntoa ja rakenteita. Tänään remonttimiehemme Ragnar, eli Raku tutki talon ylä- ja alapohjat.

raku_tutkii.jpg

Mysteeritalossamme oli asiaan kuuluvasti yllättävä ovi ja kulkukäytävä. Komeron näköisestä, lukitusta tilasta johti portaat yläpohjaan. Ovea ei aikaisemmin saatu auki, koska avain oli hukassa. Raku avasi sen kivuttuaan katon kautta alas.

Iloksemme lattiamattojen liima ei vaikuta sisältävän asbestia. Asiaa kuitenkin tutkitaan tarkemmin ja tarvittaessa lähetetään näytteet analysoitavaksi. Purkutöissä käytetään kuitenkin P3-tason suojaimia.

Seuraavaksi teemme raivaustöitä ja tutkimme rakenteita hieman tarkemmin. 

2 kommenttia .

Äitienpäivä

Sunnuntai 11.5.2014 - Kirsi

Kävimme tänänä Hilkka-mummilla (lasten isomummi) viettämässä äitienpäivää. Kotimatkalla haaveilimme vanhimman tyttären kanssa siitä, miten Janhula tulee joskus olemaan mummila. Sekin täytyy ottaa huomioon suunnittelussa.

Kommentoi kirjoitusta.

Ensin perusasiat kuntoon

Lauantai 10.5.2014 - Kirsi

Taloremontin alussa on tärkeä varmistua katon, kuivatuksen ja ilmanvaihdon kunnosta. Kaikki muu on turhaa, mikäli perusasiat eivät ole kunnossa. 

Tässä talossa on neljä tähän mennessä havaittua erityisen hyvää rakenteellista ratkaisua 1) jyrkkä mansardikatto, jossa on paksu pelti 2) massiivitiiliseinät 3) tuulettuva alapohja 4) salaojat. Kahta ensimmäistä toteutetaan todella harvoin nykyrakennuksissa kustannussyistä. Sen vuoksi olemme valmiit tinkimään monesta muusta asiasta varmistaaksemme, että nämä pysyvät edelleen kunnossa. 

Myös huonoja toteutuksia löytyi epäpätevien remontoijien jäljiltä: alakerran ilmastointiluukut oli tukittu, seinät oli maalattu hengittämättömällä maalilla, talon ympärillä oli laattoja ja kasveja, jotka pitävät perustuksia kosteina. Onneksi tuulettuva alapohja oli huolehtinut suurimmaksi osaksi alapohjan kunnosta. Yksi sivu on huonossa kunnossa ja osittain romahtanut.

Ajatus asbestista jäi painamaan mieltä..

Kommentoi kirjoitusta.

Tästä se alkaa!

Perjantai 9.5.2014 - Kirsi

kadunpuoleinen.jpg

Monet sattumukset ja jännittävät hetket on eletty ennen kuin tähän pisteeseen on päästy. Kerron niistä joskus myöhemmin.

Tänään meillä oli tapaaminen maakuntamuseon  tutkijoiden Sari Sareston ja Johanna Björkmanin, rakennesuunnittelija Heidi Vastamäen ja rakennusurakoitsijan Ragnar Enstamin ja rakennusmies Oton  kanssa. Saimme paljon hyvää tietoa ja vinkkejä suunnitteluun. 

Meillä on pieni budjetti, mutta sitäkin enemmän pitkäjänteisyyttä ja halua saada palautettua tämä rakennus sellaiseksi, kun sen kuuluu olla. 

                                   

Koska talosta ei ole piirustuksia eikä taustatietoa, joudumme käytännössä tutkimaan kaiken itse. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kunnostamisen lopullisia kustannuksia ei tiedetä tarkkaan. Olemme kuitenkin valmiita tinkimään mukavuudenhalustamme tiettyyn rajaan saakka. Talon peruskunnon varmistamisesta ja kunnollisista pesumahdollisuuksista emme kuitenkaan tingi. Hyvä ammattiapu ja tsemppaajat ovat todella tärkeitä. Jännittää vietävästi, mutta unelmia toteutetaan harvoin tekemättä mitään.

6 kommenttia .